top of page
"Het grootste probleem is dat beleid jaren achter loopt op wetenschap en praktijk"
De cirkelgang

 

Als je als school of ouder informatie wilt over dit onderwerp, waar ga je dan heen? Naar de gemeente, huisarts of GGD. 

 

Niet bewezen veilig

De gemeente en huisarts winnen informatie in bij de GGD. En de GGD klopt vervolgens aan bij de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is van mening dat niet bewezen is dat elektromagnetische straling schadelijk kan zijn. Wat trouwens iets héél anders is dan bewezen veiligOok  de Gezondheidsraad kan gezondheidseffecten op lange termijn niet uitsluiten en stelt dat nog jarenlang onderzoek op dit gebied nodig is om tot definitieve conclusies te komen.  

 

De gesloten cirkel

De GGD koppelt weer terug naar de huisarts of gemeente dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. En zo blijft de cirkel in stand. Huisartsen kunnen persoonlijk een andere mening hebben, GGD-medewerkers kunnen een andere mening hebben, medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg kunnen een andere mening hebben. Uiteindelijk is iedereen verplicht de officiële lezing van de Gezondheidsraad te verkondigen. Pas als de Gezondheidsraad zijn officiële lezing verandert, verandert de visie van ons allemaal. 

 

Wakker blijven

Eén klein clubje in Nederland bepaalt dus wat onze visie moet zijn. Maar kijk nog een keer bij 'de feiten op een rijtje'  En check ook eens de visie van Nederlandse experts op het gebied van elektromagnetische straling. Volgens hen is het beleid van de Nederlandse Overheid gericht op ontkenning gezondheidsschade.

 

Begrijpelijk

En dat is op zich niet zo verwonderlijk. De telecomindustrie is een belangrijke drijfveer van onze economie. Zelfs al zouden we met zijn allen anders willen, we kúnnen bijna niet meer zonder deze technologie. Bovendien heeft deze technologie ook veel voordelen en we moeten het kindje ook niet met het badwater weggooien.

 

Kostenbesparing

Maar dat wil niet zeggen dat anderen ook automatisch over onze gezondheid mogen beslissen. Eerlijke voorlichting is belangrijk, zodat ieder zijn eigen afweging kan maken. En we kwetsbare kinderen kunnen beschermen. Als dat niet gebeurt, zou de kostenpost in de toekomst wel eens veel hoger uit kunnen vallen. Dus laten we vooral zelf nadenken. Voorkomen is immers beter dan genezen. 

 

 

 

Informatie voor scholen

 

Scholen verantwoordelijk

Scholen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van kinderen op school. En volgens een woordvoerder van het Ministerie van OCW ook voor het gebruik van draadloze technologie.  

 

Probleem met deze technologie is dat deze niet bewezen veilig is. De officiele lezing van de overheid is dat ook niet bewezen is dat het schadelijk is. Maar dat is niet hetzelfde als bewezen veilig. De wetenschap heeft meer tijd nodig om tot eenduidige conclusies te komen.

 

Kinderen blijken ontvankelijker voor mogelijk negatieve gezondheidseffecten. Vandaar dat instanties als de Raad van Europa en de WHO adviseren bewust om te gaan met straling, met name bij kinderen en jongeren.

 

Hoe kun je als school integer met deze kwestie om gaan?
 

Eerlijkheid duurt het langst. Het is een kwestie van tijd voordat de eerste ouders zich zorgen gaan maken. Wat kun je als school doen? En hoe ga je om met deze kwestie als nét flink geinvesteerd is in een (sterker) draadloos netwerk en draadloze apparatuur zoals tablets en Chromebooks? Is het dan niet verstandiger geen slapende honden wakker te maken? Ga naar het stappenplan voor meer informatie.

 

 

Heeft jouw school visie en lef? Maak dan deze slapende hond wakker
"Zolang niet bewezen is dat deze technologie veilig is, zou de Nederlandse overheid dan niet het advies van de Raad van Europa ter harte moeten nemen? De Raad adviseert het voorzorgsprincipe in acht te nemen en de  blootstelling van kinderen aan straling redelijkerwijs te verminderen. Bijvoorbeeld door in scholen én thuis voorkeur te geven aan internetverbindingen aan draad."
 
Een happy ending is mogelijk. Hoe? Volg het stappenplan
bottom of page