top of page

Over

Hallo, ik ben een moeder van drie kinderen (8, 17 en 18). Ik volg al jaren de ontwikkelingen rondom elektromagnetische straling op de voet, waaronder het uitrollen van wifi-netwerken in scholen. Uit ervaring weet ik dat straling gezondheidsklachten kan veroorzaken, kinderen er overprikkeld van kunnen raken en het hun concentratievermogen kan aantasten.

 

Ik verbaas mij over de onwetendheid over dit onderwerp zowel bij ouders als leraren. Wij willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar als het op het onderwerp straling aankomt, word ik schaapachtig aangekeken. En verandert zelfs de meeste woeste vader op een schoolplein in een mak lammetje: 'Ik ga mij pas zorgen maken over straling als de overheid zegt dat het schadelijk is'. 

 

Maar hoeveel wetenschappelijke onderzoeken moeten er nog komen die aantonen dat straling negatieve gezondheidseffecten kan hebben? Als 10 wetenschappers onafhankelijk van elkaar schapen hebben zien vliegen, dan kun je nooit meer zeggen dat schapen niet kunnen vliegen. Je kunt hooguit zeggen dat je niet weet hoe het kan dat schapen kunnen vliegen. En dat is precies wat er met elektromagnetische straling aan de hand is. We weten dat deze straling negatieve gezondheidseffecten kan hebben, maar hoe dat precies kan, daar is de wetenschap nog niet over uit; er is nog geen sluitend wetenschappelijk verklaringsmodel. 

 

En dus blijft de officiële lezing dat 'niet bewezen is dat straling schadelijk is'. Maar niet bewezen schadelijk is iets anders dan bewezen veilig.

 

Wie gaat straks de zondebok zijn als blijkt dat wij onnodige risico's met de gezondheid van onze kinderen hebben genomen? Gaan wij dan met ons vingertje naar de overheid wijzen? Of naar het schoolbestuur? Maar iedereen weet toch dat beleid jaren achterloopt op de praktijk en op de wetenschap? En de overheid en het schoolbestuur dat zijn wij toch ook? 

 

Dus laten wij niet wachten tot het eerste schaap achter het hek vandaan komt zodra het eerste kalf verdronken is. Laten we zelf nadenken en de verantwoordelijkheid dragen. En je hoeft het niet met mij eens te zijn; jij vind de risico's misschien wel waard om genomen te worden. Dat is prima. Ik wil vooral dat we er met z' n allen goed over nagedacht hebben en bewuste keuzes gemaakt hebben.  

 

 

 

 

 

bottom of page